Rymdloppet Fortsätter: Virgin Galactic Har En Bra Start!

Söndagen den 11 juli gick Virgin Galactic VSS Unity-raketplanet ut i rymden med en mycket speciell passagerare ombord. Under flygningen nådde fartyget en höjd av 88 kilometer och gick in i en zon där jordens atmosfär och yttre rymden är i balans, vilket gör det möjligt för besökare att uppleva viktlöshet och en fantastisk utsikt över vår planet från en stor höjd. Hela flygningen sändes på YouTube, så vem som helst kunde titta på det fritt.

Efter att ha nått maximal höjd stängde raketplanets Motor av och passagerarna kunde fritt sväva i viktlöshet och beundra den lilla böjningen av planeten Jorden genom portholesna. Tyvärr är några minuters nöje allt du får, men Virgin Galactic-kunder är uppradade och redo att betala, eftersom företaget för några veckor sedan fick officiellt tillstånd för kommersiella flygningar.

Det första VSS Enterprise-raketplanet gjorde sin flygning på virgin tillbaka 2013, men kraschade 2014. Senare ersattes det av VSS Unity, som redan har gjort tre bemannade flygningar. Och nu är det fyra. På kvällen den 11 juli 2021 tog ett fartyg fullt av passagerare fart från New Mexico och gick rakt upp och genomborrade himlen. Förutom de två piloterna fanns det fyra anställda i företaget ombord, inklusive grundaren Richard Branson. Hela flygningen varade i 15 minuter, vilket vid första anblicken inte verkar så imponerande, men det är ett stort steg framåt.

Virgin Galactic planerar för närvarande ytterligare två VSS Unity-testflygningar, som kommer att delta i företagets anställda och forskare från det italienska flygvapnet. Först då kommer ägarna till mer än 600 köpta flygbiljetter (250 tusen dollar vardera) att kunna gå ombord på planet och bli de första civila som upplever suborbitalt nöje.

På tal om rymdturism är Bransons Virgin Galactic och Musks SpaceX inte de enda stora pojkarna på kvarteret. Faktum är att de har en stor konkurrent i Jeff Bezos person och hans företag Blue Origin, som planerar att starta en grupp turister på New Shepard enstegs retursystem under sin första suborbitala flygning den 20 juli. Ja, det blir nästa vecka. Biljettpriset för New Shepard har ännu inte fastställts, men någon ville flyga ut i rymden med Bezos så mycket att de betalade 28 miljoner dollar för att vinna auktionen för denna + 1 passagerare. Hoppas inget går fel!

Så vad är poängen med detta rymdlopp? Bara några miljardärer som visar de fattiga hur rika de är? Nej, det finns en sak som dessa kommersiella flygningar kan göra, vilket bara ett fåtal utvalda kan ge — ovärderlig forskning. Det kan tyckas att rymden inte spelar någon roll, eller åtminstone att vi först bör reda ut våra problem på jorden innan vi koloniserar andra planeter. Vem vet, kanske har folk rätt att tro det. Men i slutändan kommer detta rymdlopp att föra oss några steg närmare att bli ett interplanetärt eller till och med intergalaktiskt samhälle. In i oändligheten och bortom!

Raketnica Blog