Chiles nya President Gabriel Boric: en stråle av hopp för en ny generation

Sedan 2021 är den nya presidenten i Chile en miljövänlig tusenårig vänster utan en första dam, som också är en ivrig försvarare av mänskliga rättigheter, med massor av tatueringar och en stor dröm.

Gabriel Boric är nu officiellt den yngsta presidenten i Chiles historia och den första högerhöger statschefen under de senaste 30 åren. Han vann den andra valomgången den 19 December 2021. Den 35-åriga politiker och tidigare studentledare besegrade sin rival Jose Antonio Casta och fick nästan 56 procent av rösterna och avser nu att radikalt förändra landets liv med en serie sociala reformer efter hans invigning den 11 mars 2022, så nu är det dags att lära sig några intressanta fakta om den här killen!

1. Ättling till emigranter

Boric föddes i familjen av en kemisk ingenjör vars förfäder emigrerade från Kroatien till chilenska Patagonien i slutet av 19-talet på jakt efter ett bättre liv. Den framtida politiker växte upp i den pittoreska provinsen Magallanes i södra Chile, och det var där han började sin politiska karriär när han var 27 år gammal.   Filfoto: den chilenska valda presidenten Gabriel Boric adresserar media vid presidentpalatset i La Moneda, Santiago, Chile, 20 December 2021. REUTERS / Rodrigo Garrido / filfoto

2. Ung aktivist

När han studerade juridik vid Chiles universitet valdes Borich till ordförande för studentkåren och blev 2011 en av ledarna för tusentals möten mot ojämlikhet i utbildningssystemet. Protesterna spred sig till gatorna och tvingade myndigheterna att förhandla och slutligen göra något. Dessa händelser bestämde aktivistens ytterligare öde. Borich tog examen från universitetet, men fick inte en juristexamen med fokus på sin politiska karriär. Två år senare fick han ett ställföreträdande mandat.

3. Folkets President

I sitt valprogram lovade Borich att öka minimilönen med 50%, minska arbetsdagen per vecka från 45 till 40 timmar och avsevärt öka de offentliga utgifterna för sociala tjänster, inklusive sjukförsäkring och hjälp till de fattiga. Samtidigt vill den nya presidenten höja skatterna för rika chilenare och den privata sektorn samt avgifter för gruvdrift. Således avser Borich att bygga en europeisk socialdemokrati i Chile. Gabriel Boric, presidentkandidat för det sociala närmande partiet, gester under det sista mötet före den andra valomgången i Santiago, Chile, torsdagen den 16 December 2021. Enligt inofficiella undersökningar som cirkulerade på marknaden steg Chilenska tillgångar på torsdagen som ledningen som vänsterpresidentkandidaten Boric höll över konservativa Jose Antonio Cast verkar stärka. Fotograf: Cristobal Olivares / Bloomberg

4. Pinochet Era Killer

Under sin valkampanj lovade Boric att” sätta stopp för nyliberalismen ” som infördes i Chile under regimen av Augusto Pinochets högra auktoritära diktatur. I synnerhet planerar den nyvalda presidenten att ersätta det privata pensionssystemet med staten och lovar att höja grundpensionen till 300 dollar.

5. Han oroar sig för miljön

Som en sann tusenårig älskar Borik inte bara Taylor Swift utan förstår också vikten av att skydda miljön. Chile är världens största kopparproducent, men den nyvalda presidenten är redo att blockera ett av de nya gruvprojekten för att bekämpa klimatförändringar. Dessutom lovar politiker att aktivt investera i” gröna ” investeringar, att engagera sig i koleldade kraftverk senast 2025 och anpassa landets infrastruktur för att vara redo för framtida klimatförändringar.

6. Han kämpar för jämlikhet

Efter valet tackade Boric Chilenska kvinnor som förenade sig för att försvara de rättigheter de kämpade för, såsom rösträtt och abort, som låg i framkant av hans valprogram. Borich lovar att involvera fler kvinnor i styrningen av landet, liksom företrädare för ursprungsbefolkningar och andra minoriteter. Gabriel förespråkar också lika rättigheter för HBT-samhället, inklusive legalisering av äktenskap av samma kön.

7. Presidenten utan den första damen

Borik är inte gift, men har träffat irländaren Irina Karamanos de senaste 2,5 åren. Den 32-åriga feministiska aktivisten delar sin partners politiska åsikter och är medlem i hans parti. Borich sa en gång att det inte borde finnas några positioner i regeringen som härrör från presidentens personliga relationer med andra människor, och att maktpositioner bör fördelas enligt förmågor. Kloka ord. Låt oss nu se om han kan säkerhetskopiera dem med handlingar!

Raketnica Blog