9 Fantastiska Traditionella Hus Från Olika Länder

Människor värderade värme och komfort antingen som andliga begrepp eller som något mer praktiskt. Alla vill ha en plats de kan kalla hem för att återvända till när som helst, men nästan varje nation ser ”hem” som något annat. Unika former, sällsynta material och inredningsdetaljer kan berätta mycket om husägare.

Här är nio fantastiska traditionella hus från olika länder

1. Wigwam-Nordamerika

En wigwam är en konformad hydda med ett rökhål, som ganska ofta byggs av indianer. Ramen är gjord av böjda tunna trädstammar och täckt med bark, skinn eller tygstycken. Dessa bostäder var inte avsedda för omlokalisering, men vid behov kunde de enkelt monteras och sedan byggas på en ny plats.

2. Pallosa-Spanien

Pallosa är en typ av traditionella bostäder i Galicien (nordväst om den Iberiska halvön). En stenmur lades runt träramen och lämnade öppningar för dörrar och små fönster. Sedan täcktes hela saken med ett konformat halmtak. Pallosa användes som bostäder i Galicien fram till 1970-talet.

3. Kurin-Ukraina

Kurin (från det ukrainska ordet ”som betyder ”rök”) var kosackernas hem i de nedre delarna av floderna Dnepr och Don. De första kosackuppgörelserna uppträdde i flodernas floder (tjocktar av flodvass) i XVI-talet. Väggarna i dessa mestadels tillfälliga hus var gjorda av högar fyllda med jord och täckta med lera; taket var täckt med vassplattor, och naturligtvis måste det finnas ett rökhål. Många funktioner i dessa första Kosackbostäder kan ses i modernare hyddor i hela Östeuropa.

4. Diaolou-Kina

Diaolou är en befäst höghus i Guangdong-provinsen i södra Kina. Den första diaolou byggdes under Ming-Dynastin, när gäng av rånare var verksamma i södra Kina. I senare och relativt säkra tider byggdes sådana fästningshus helt enkelt i enlighet med traditionen.

5. Torfbeir-Island

Torfbeir, aka torvhus, har varit en traditionell byggnad på Island sedan vikingatiden. Dess design berodde på det hårda klimatet och bristen på trä. På platsen för det framtida huset lades stora platta stenar, omgivna av en träram och täcktes sedan med flera lager gräs. Hälften av huset var avsett för människor och den andra hälften för boskap.

6. Minka-Japan

Minka är ett traditionellt japanskt hus utformat för samhällets lägre skikt, det vill säga bönder, hantverkare, småhandlare. Dessa söta hus byggdes av lokala material, främst bambu, trä och lera. Trots sin enkelhet har även den billigaste minkrocken en japansk charm.

7. Manyatta-Afrika

Manyatta är det traditionella hemmet för den afrikanska Maasai-stammen. Denna bostad byggdes av kvinnor, vilket är mycket ovanligt för den västerländska mentaliteten. Strukturen är gjord av trästolpar bundna med gräs och förstärkt med lera och koavfall. Som i andra bostäder från denna lista finns det minst två rum i Manyatta: en för matlagning och sömn och den andra för unga nötkreatur.

8. Igloo – Infödda Kanadensare

En av de mest kända traditionella typerna av hus i världen är igloo. Den är byggd av snöblock, som vanligtvis bildar en kupol. Igloos användes ofta av Eskimos i Kanadensiska arktis, där de fungerade som tillfälliga skydd för jägare på vintern, säsongsbostäder för en eller flera familjer, eller i vissa fall bildade de hela byar med stora hallar där möten, ceremonier och idrottstävlingar hölls med glad sång och dans.

9. Mazanka-Ukraina

Mazanka är en gammal traditionell ukrainsk hut utformad för att bo i områden med ett mildt och varmt klimat. Det är vanligtvis byggt runt en träram med tunna grenar istället för väggar. Utanför var det belagt med vit lera och inuti — en blandning av lera, vass och halm för bättre värmeisolering. På grund av bristen på en ordentlig grund var lerhytten inte skyddad mot fukt, men tjänade sina ägare i 100 år eller mer. Du kan fortfarande hitta dessa hyddor över hela Ukraina.

Raketnica Blog