9 coola genetiska särdrag som du inte visste var normala

Jämfört med många andra arter har alla människor otroligt liknande genom. Men även små förändringar i våra gener eller miljö kan leda till utvecklingen av några mycket unika egenskaper. Ibland manifesterar sig dessa skillnader i en förändring i hår-eller ögonfärgen, men i andra fall är det något mycket mer coolt och betydande.

Här är några genetiska särdrag som du inte visste var normala.

1. Rött Hår

Även om det verkar som om alla har en själlös rödhårig vän, finns denna hårfärg endast hos 4-5% av befolkningen. I norra Europa föds rödhåriga oftare, vilket får vissa forskare att tro att en sådan mutation är en genetisk reaktion på brist på sol, kortare dagar och längre nätter, men ingen vet säkert. Det är mycket möjligt att detta helt enkelt är frånvaron av negativt urval, vilket eliminerar onödiga mutationer.

2. Laktostolerans

Laktostolerans är ett av de bästa exemplen på mänsklig utveckling, som nu diskuteras aktivt. Medan mjölk anses vara vanligt bland moderna människor, slutar andra däggdjur att dricka det när de når mognad eftersom de förlorar förmågan att smälta det. För tio tusen år sedan började EU-medborgarna tämja kor. Under denna period inträffade en mutation som gjorde det möjligt för vissa människor att fortsätta producera nödvändiga enzymer som gör dricksmjölk säker för oss. Tja, för de flesta av oss.

3. Blå Ögon

Även om endast cirka 8% av världens befolkning har blå ögon, är mutationen som gav upphov till denna vackra funktion otroligt gammal för vår art. Den första blåögda mannen bodde i Spanien för sju tusen år sedan. Innan dess hade alla bruna ögon, men forskare har fastställt varför de blev blåa. Genen som är ansvarig för mängden brunt pigment som produceras av irisen stängdes av, vilket resulterade i kalla blå ögon.

4. Nysning i starkt ljus

Konstigt nog är vissa människor genetiskt predisponerade för nysning från att titta på solen, och det är inte så ovanligt. Mellan 10% och 35% av människor nysar när de plötsligt utsätts för starkt ljus, och forskare kallar denna mutation ”ljus nysreflexen.”

5. Morgonkaffe Är Ett Måste

Många människor kan inte vakna utan en kopp kaffe, och det är bara deras gener som är skyldiga. Studier visar att koffein påverkar olika genotyper på olika sätt. Reaktionen på främmande ämnen och stimulanser, såsom koffein, styrs också av gener.

6. Brist på visdomständer

Visdomständer är mer ett problem än en nödvändighet. Och när de börjar störa människor föredrar tandläkare att ta bort dem snarare än att behandla dem. För 350 000 år sedan var stora molarer avgörande för våra förfäder när de tuggade tuffa växter och rått kött. På grund av kostförändringar slutade våra visdomständer gradvis växa, och nu har cirka 40% av asiaterna, 45% av Eskimos, 10-25% av amerikanerna och 11% av afroamerikanerna aldrig dem alls.

7. Kort Sömnsyndrom

Vissa människor kan slumra i tio till tolv timmar bara för att vakna trött och utmattad. Men på grund av en viss mutation behöver andra bara några timmar för att få en god natts sömn. Människor med denna gen behöver bara 3-4 timmar för att känna sig fräscha och vilade nästa dag. Åh, vad jag avundas dessa lyckliga få.

8. Alkoholintolerans

När vissa människor med en viss genetisk mutation dricker alkohol börjar kinderna bli mycket röda på grund av expansionen av blodkärlen i ansiktet. Och även om ansiktets rodnad är helt ofarligt, kan det indikera att du kan ha intolerans mot alkohol.

9. Fisk Luktar Gott

Studier har visat att vissa människor aldrig störs av lukten av fisk, men inte för att de gillar lukten, utan för att deras hjärna tycker att de luktar karamell, rosor eller till och med potatis. Denna mutation är extremt sällsynt och har hittills bara hittats hos människor från Nordeuropa.

Raketnica Blog