6 Saker Du Borde Veta Om Ukrainsk Kultur

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 har ni alla sett mycket om Ukraina i nyheterna. Naturligtvis berodde mycket av detta på rysk aggression och det lidande det orsakar Ukraina. Men förutom att bomba våra städer attackerar Ryssland också våra kyrkor och museer, de försöker förstöra inte bara vårt land och vårt folk utan också vår kultur. Putin har försökt i åratal att skriva om historien och radera vår kultur, han främjade en berättelse om Ukraina skapad av Ryssland. Men det han säger Kan inte vara längre från sanningen. Kiev, staden som nu är Ukrainas huvudstad, fanns långt innan Ryssland skapades. Ukrainsk kultur går tillbaka tusentals år. Så idag kommer vi att dela med dig några saker som du borde veta om ukrainsk kultur. 

1. Kiev

Låt oss börja med det uppenbara, huvudstaden i Ukraina — Kiev. Många människor utomlands är förvirrade över hur man stavar namnet på staden korrekt. Låt mig göra detta klart för dig en gång för alla. Kiev är ett namn som kommer från den ryska tolkningen av namnet. Men Ukraina har varit oberoende i 30 år, och det har sitt eget språk. Kiev är det rätta sättet att skriva namnet på huvudstaden. Dessutom grundades Kiev 482 e.kr. och namngavs efter Kiy, grundaren av Kiev och Kiy-dynastin. 

2. Broderi

En broderad skjorta är en broderad skjorta, som är en viktig del av ukrainska nationella kläder. Historien om ukrainska nationella kläder är nära kopplad till traditionerna för folket i Tripoli och furstendömen i Kievan Rus, som var belägna på Ukrainas territorium. Varje region i Ukraina har sina egna unika broderielement och stilen återspeglas i broderiet. Ukraina är känt för sitt broderi över hela världen, och broderi på Ukrainas territorium har funnits sedan 5: e århundradet f.Kr.

Denna Tiktok visar hur en riktig ukrainsk nationell klänning ser ut

@ lyka_lemko

Vet hur vår kultur ser ut! # ukrainskiytiktok #Ukraina # ua # ukrainska # ukraniangirl #traditionell #Ukraina granny # Ukraina #slavaukraini #batkonashbander Kim god kväll-var kommer du ifrån – probass Kim Hardi med

3. Shchedryk (ringklocka)

De flesta av den engelsktalande världen känner till den här låten som Carol Of The Bells, den anpassades som en engelsk sång av Peter J. styrhus efter att originalet Shchedryk framfördes av den ukrainska nationella kören i Carnegie Hall 1092. Den ursprungliga Shchedryk är en ukrainsk nyårssång arrangerad av den ukrainska kompositören Nikolai Leontovich 1916.

4. Pysanka

Pysanka är ett ukrainskt påskägg dekorerat med ett unikt invecklat mönster. Ordet ” pysanka ”kommer från ordet” pisaty”, vilket betyder” att skriva ”eller”att komma in”. Pysankas är väldigt färgglada, och du kanske tror att de är målade, men i själva verket är de inskrivna med vaxmotståndsmetod. Först anger du mönstret som du vill behålla i äggets färg, lägg sedan ägget i en skål med färgämne tills det får färg, varefter du går in i nästa del av mönstret, och så vidare, och så vidare, börjar med den ljusaste färgen och slutar med den mörkaste. I slutet håller du ägget över ljuset så att det smälter och torkar av vaxet och öppnar den färdiga pysanka.

5. Borscht

Borscht är en ukrainsk soppa gjord med rödbetor för att ge den den berömda röda färgen. Detta är en utsökt och näringsrik maträtt som kan tillagas med eller utan kött. Det innehåller vanligtvis kött och serveras med gräddfil, men det finns också ett veganalternativ som är lämpligt för fastan. Ryska ryska restauranger har borscht på sina menyer, och de kallar det ryska köket, men det här är ett kulturellt anslag.

6. Vinnare av ukrainska Eurovision Melodifestivalen

Ukraina har två gånger vunnit Eurovision Song Contest. År 2005 vann den ukrainska sångaren Ruslana Eurovision Song Contest med sin sång Wild Dances. År 2016 tog Jamala seger till Ukraina med låten 1944, som berättar om utvisningen av krimtatarer på order av Joseph Stalin för deras påstådda ”samarbete med nazisterna.”Låten lät särskilt relevant mot bakgrund av de aktuella händelserna under den tid då Ryssland ockuperade Krim och annekterade den från Ukraina och återupptog förtrycket mot Krimtatarerna, som av uppenbara skäl vägrade att acceptera annekteringen. 

Raketnica Blog