5 Intressanta Fakta Om Den Första Bemannade SpaceX-Lanseringen

Den 30 maj 2020 lanserade Elon Musks rymdföretag eran med privat astronautik. Lanseringen av rymdfarkosten Crew Dragon med hjälp av Falcon 9-raketen visade att privata företag kan skicka människor ut i rymden såväl som statliga program, och ibland göra det mycket bättre tack vare deras innovativa ideer.

Demo – 2-uppdraget med ett besättning på två astronauter är den första framgångsrika bemannade rymdflygningen för SpaceX. Detta är också första gången som amerikanska astronauter har gått ut i rymden sedan rymdfärjan, som slutade 2011.

NASA-astronauterna Bob Banken och Doug Hurley flög hela vägen till den internationella rymdstationen, där de dockade den 31 maj. NASA TV tillhandahöll en online-sändning av denna historiska händelse.

Efter att ha spenderat från en till fyra månader på ISS kommer Behnken och Hurley att återvända till jorden på Crew Dragon-fartyget. Demo – 2-uppdraget kommer att betraktas som framgångsrikt först efter att rymdfarkosten landar säkert. Detta flyg kommer att bevisa att det amerikanska privata rymdprogrammet inte längre behöver bero på det gamla gamla ryska Soyuz-rymdskeppet för att leverera astronauter till ISS.

Vill du veta några intressanta fakta om Crew Dragon flight? Jag slår vad om att du skulle!

1) Falcon 9-raketen som används för att starta rymdfarkosten Crew Dragon i omloppsbana återvände framgångsrikt till jorden och gjorde en smidig landning på en flytande plattform i Atlanten. Detta är en imponerande prestation!

2) Efter lanseringen fortsatte Crew Dragon-flygningen i helautomatiskt läge. Dessutom kommer dockningen med ISS också att utföras på autopilot utan astronauternas deltagande.

3) Det automatiska dockningsförfarandet var en ny upplevelse för klassiskt utbildade rymdflygveteraner Hurley och Behnken. De brukade göra allt manuellt, vilket låter som mycket arbete. Naturligtvis kommer besättningen att kunna ta över manuell kontroll om / vid behov, men de viktigaste stegen i proceduren måste utföras med tekniska hjälpmedel för Crew Dragon.

4) Om du tittar noga på kontrollerna på Crew Dragon ser du inga knoppar, spakar, omkopplare, knappar och naturligtvis ratten. Den nya eran kräver ny teknik. Därför utförs alla operationer uteslutande med hjälp av stora pekskärmar. Om uppdraget lyckas kommer dessa pekskärmar att bli normen för alla framtida rymdresor.

5) astronauter bär speciella rymddräkter komplett med handskar som gör att de kan styra pekskärmar. Kostymerna är hjärnbarnet till SpaceX-ingenjörernas kärlek och den berömda designern Jose Fernandez. Kostymerna har inbyggda kyl-och kommunikationssystem, och hjälmen gjordes på en 3D-skrivare. Låt oss prata om banbrytande teknik!

Vilka andra överraskningar har Elon och SpaceX förberett för oss och hela världen? Jag tror att vi får reda på det snart nog!

Raketnica Blog