19 Nästan Otroliga Fakta Om Vintergatan

Vi lever alla i en galax som kallas Vintergatan, men vi kan knappast se den. För att uppskatta dess fulla skala måste vi titta på det från utsidan. Därför har vi bara en liten del av den övergripande bilden tillgänglig för observation. Men även den lilla mängd information som vi hittills har samlat är helt enkelt fantastisk.

Här är 19 av de mest otroliga fakta om Vintergatan.

1. Vintergatan har en diameter på cirka 120 000 ljusår med en förtjockning i mitten. Men dess form är långt ifrån perfekt platt och ser lite ”förvrängd”ut.

2. Forskare uppskattar att det finns cirka 200 miljarder stjärnor i Vintergatan. Som jämförelse har den största galaxen som är känd för oss, IC 1101, mer än 100 biljoner stjärnor, vilket är 500 gånger mer.

3. I grekisk mytologi skapades Vintergatan när Hera spillde mjölk medan han ammade Hercules.

4. Vintergatan har fyra spiralarmar som innehåller de flesta stjärnorna. Alla intelligenta varelser (som vi känner till) bor nära Perseus-armens centrum.

5. I mitten av galaxen finns ett supermassivt svart hål, som är miljontals gånger mer massivt än vår sol. Jorden är cirka 27 000 ljusår bort från denna kosmiska välsignelse.

6. Även om solsystemet rör sig med en genomsnittlig hastighet på 828 812 km/h, tar det fortfarande cirka 230 miljoner år att kringgå hela Vintergatan.

7. Astronomer tror att stjärnorna, planeterna, asteroiderna och damm som vi ser utgör bara en tiondel av vår galaxs totala massa. De återstående 90% är den så kallade mörka materien.

8. Det beräknas att sju nya stjärnor bildas i Vintergatan varje år. De är födda från gas och stjärndamm, som i sin tur är resterna av exploderade stjärnor.

9. Kollisionen mellan Vintergatan och Andromeda-galaxerna är oundviklig. Den goda nyheten är att det kommer att ta dem cirka 4, 5 miljarder år. Och eftersom tätheten av stjärnor i dessa galaxer är ganska låg, kommer de sannolikt bara att passera genom varandra.

10. Dessa två galaxer är en del av en grupp av mer än 54 galaxer som kallas den lokala gruppen. Den största galaxen är Andromeda, Vintergatan ligger på andra plats och den triangulära galaxen ligger på tredje plats.

11. Alla stjärnor i vår galax utgör bara cirka 3% av dess massa.

12. Trots miljarder stjärnor kan du inte se mer än 2500 av dem med ett konventionellt teleskop.

13. Vår planet ligger i mitten av den bebodda zonen i vår galax. Ju närmare vi kommer till galaxens centrum, desto starkare är den kosmiska strålningen.

14. På grund av sin enorma Massa lockar vår galax ofta stjärnor från andra mindre kluster.

15. Forskare uppskattar att vårt universum har funnits i knappt 14 miljarder år. I detta fall uppskattas Vintergatans ålder till 13,5-13,6 miljarder år, vilket nästan sammanfaller med universums ålder.

16. Vintergatan har inte alltid varit en vacker krökt spiral. Det var tvungen att sluka otaliga andra galaxer för att ta form.

17. Eftersom planeter har satelliter, så har Vintergatan satelliter. Dessa är relativt små (enligt kosmiska standarder) stjärnkluster.

18. Vintergatan och Andromeda rusar mot varandra med en svimlande hastighet på 140 km per sekund.

19. Det globala klustret Omega Centauri brukade vara en dvärggalax, men de flesta av dess stjärnor har redan slukats av Vintergatan.

Raketnica Blog