10 imponerande glöd-i-mörkret djur

Bioluminescens, eller levande organismers förmåga att avge ljus, är ett av de mest imponerande naturfenomenen i världen. Djur som har turen att ha denna fantastiska funktion använder den inte bara för demonstration utan också för att utföra olika biologiska funktioner, såsom kamouflage, repellerande rovdjur eller kommunikation.

Gör dig redo att träffa tio imponerande djur, glödande, blinkande och skimrande med underbara färger.

1. Eldflugor

Det finns mer än två tusen arter av dessa små buggar, varav de flesta finns i tropiska och subtropiska zoner. Olika typer av eldflugor avger ljus i olika färger: gul, grön eller röd. Vissa skalbaggar kan glöda kontinuerligt, andra blinkar, och det finns de som kan justera ljusstyrkan beroende på yttre faktorer.

2. Maneter

Sydsjön, prickad med tusentals maneter som blinkar på natten, kan till och med jämföras med den stjärnklara sommarhimlen. Maneter använder denna funktion för att tillfredsställa våra estetiska sinnen och, ännu viktigare, att locka och jaga olika små organismer som protozoer och kräftdjur.

3. Brasiliansk lysande haj

Magen på den brasilianska lysande hajen avger ett ljusgrönt fluorescerande ljus, vilket gör detta rovdjur mindre märkbart när det ses underifrån och maskerar hajen från sitt byte. Det är nyfiken att hajen är en fara inte bara för små fiskar utan också för ubåtar.

4. Snigel-ficklampa

Även känd som Hinea brasiliana, lyser denna snigel med ett blågrönt ljus när det är i fara. Medan andra sniglar bara kan avge svaga blixtar från huvudområdet, glittrar Hinea brasiliana som en vampyr under dagen, eller, du vet, som en kraftfull ficklampa.

5. Bioluminescerande bakterier

Vanligtvis finns dessa bakterier i symbios med andra organismer: havsdjur ger dem en plats att leva och en matkälla, och i gengäld använder bakteriens förmåga att glöda för sina egna ändamål. Till exempel innehåller marulk luminescerande bakterier i fenan för att locka sitt byte. Och vissa bläckfiskar använder glödande bakterier i manteln för att göra sig mindre synliga på grund av bakgrundsbelysningseffekten.

6. Eldflugor

Dessa insekter lever i fuktiga grottor, grottor och regnskogar och matar på den magiska svampen. En av de mest fantastiska grottorna där du kan se dessa lysande skalbaggar ligger i Nya Zeeland, på norra ön nära staden Waitomo. Grotthallarna ser ut som ett riktigt planetarium tack vare den fantastiska glöden av varelserna som bor där.

7. Sea sapphire

Även känd som Sapphirina sp. Det är en liten bläckfisk kräftdjur varelse. Den här lilla killen fick sitt coola namn för förmågan att flimra, flytta från en genomskinlig färg till en annan, som en pärla. Endast män har denna magi, och de använder den för att locka kycklingar.

8. Scorpio

Vanligtvis är skorpioner inte bioluminescerande djur, men de avger ett starkt blågrönt ljus när de utsätts för ultravioletta strålar med en viss våglängd och ibland till och med månsken. Forskare argumenterar fortfarande för funktionen av denna konstiga glöd. En teori är att detta ger dessa critters förmågan att kontrollera ljusnivån för att bestämma om de ska jaga den natten eller bara koppla av.

9. Bläckfisk

Bläckfisk kan göra en riktig ljusshow, som kan observeras utanför Japans kust. En genomträngande blå glöd sprider sig längs stranden från Mars till maj, när parningssäsongen börjar. De kan lysa upp i samförstånd eller skapa hela ljusmönster precis under vattenytan.

10. Andra glödande djur

Glödande fisk skapades för att dekorera våra akvarier, men det antogs att fluorescerande katter skulle hjälpa forskare att utveckla genterapi för att behandla olika sjukdomar. Även om inga revolutionära upptäckter har gjorts på detta område ännu, efter införandet av ”glödande” DNA, uppträder fler och fler glödande djur.

Raketnica Blog