10 filmer som hjälper Väst att förstå varför Ukraina inte kommer att förlora till Ryssland

Om du vill veta hur i helvete dessa till synes svaga Ukrainare sparkar Rysslands fula Röv, vet bara att det här är historia. Här är några bra dokumentärer och spelfilmer som hjälper dig att sätta detta hemska krig i sitt sammanhang.

1. Legenden om prinsessan Olga (1983)

Regissören Yuri Ilyenko presenterade sin syn på flera kända historiska händelser, inklusive Olga Drevlyanys hämnd för mordet på sin man Igor. Berättelsen är baserad på krönikor och legender, men Ilyenko gör det klart att hämndens plot mestadels är en myt. För om du knyter brinnande trasor till en massa duvor kommer de förmodligen inte att nå sina bon, som krönikan säger. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något sådant raseri i helvetet som en föraktad ukrainsk kvinna.

2. Hunger-33 (1991)

”Hungersnöd-33 ”är den första filmfilmen om Holodomor 1932-1933, baserat på romanen av Vasily Barka” The Yellow Prince”, där en ukrainsk bondefamilj försöker överleva hungersnöd. Filmen talar också om de sovjetiska bolsjevikernas ankomst till makten på Ukrainas territorium. De sovjetiska myndigheterna erkände aldrig folkmordets fasor och skyllde hungersnöd på torka. Men i själva verket dog miljontals ukrainare av svält som ett resultat av kollektivisering och riktade åtgärder från det sovjetiska ledarskapet som leddes av Stalin för att försvaga de nationella befrielseupproren och den slutliga etableringen av sovjetmakten i Ukraina. Som ett resultat av Holodomor dog mer än 4 miljoner människor.

3. Krig. Ukrainska Konto (2002)

Detta är en 9-episoddokumentär av Sergei Bukovsky om Ukraina under andra världskriget. I denna mini-serie använde regissören en stor mängd tidningar från kriget och efterkrigsåren, liksom ögonvittnesberättelser, ofta mycket skrämmande och motsäger den allmänna berättelsen.

4. Vinter i brand (2015)

Detta är en dokumentärfilm av den amerikanska regissören Eugene Afineevsky om” värdighetens Revolution ” i Ukraina vintern 2013-2014. Filmen innehåller många intervjuer med demonstranter, läkare, präster och artister som var på Maidan och försökte störta den pro-ryska regeringen.

5. The Word House (2017)

Detta är en dokumentär om invånarna i ett hus byggt för författare på 1920-talet i Kharkiv. Byggnaden designades av den lokala arkitekten Mikhail Dashkevich i form av bokstaven ”C”, som en symbol för ordet ”ord”. Det fanns 66 lägenheter, en matsal, ett bombskydd samt ett speciellt spårningssystem för boende. Några år efter det avgjordes begick en av invånarna, Nikolai Khvylevoy, självmord. Detta var bara början på Stalins förtryck och arresteringar, vilket ledde till fler självmord. Invånare i 40 lägenheter arresterades, och själva huset fick smeknamnet ”krematorium”. Förresten, samma hus har nyligen beskjutits av de ryska ockupanterna.

6. Cyborgs (2017)

En fullängdsfilm om striderna på Donetsk flygplats under den väpnade konflikten i Donbas: en två veckors stridstjänst i September 2014. En grupp på sex ukrainska soldater anländer för första gången till den krigsskadade byggnaden av den gamla terminalen på Donetsk flygplats. Och så att fienden inte går längre-de är redo att försvara sitt land till döden.

7. Atlantis (2018)

Filmen sköts i Mariupol, som nu bombas nådelöst av den ryska armen. Drama berättar om den framtida segern i kriget med Ryssland. År 2024 återlämnades de ockuperade territorierna, men Donbass förklarades obeboelig. De som stannade där kämpar med en miljö-och humanitär kris. Men inte allt är så dyster om det finns en plats för kärlek. ”Atlantis” blev den första ukrainska filmen som fick ett pris på Venedigs filmfestival.

8. Inga uppenbara tecken (2018)

Dokumentären berättar historien om en major som återvände från en krigszon i östra Ukraina. Namnet är en hänvisning till en av de fraser som används av läkare för att beskriva personer med psykiskt trauma. Kommunicera med psykologer som hanterar posttraumatisk stressstörning och panikattacker försöker hon återvända till sitt normala liv.

9. Hemkomst (2019)

”Homecoming” är en sentimental historia om transporten av en död pojkes kropp från den krigshärjade Donbass till den bifogade Krim, där han kan begravas i enlighet med alla muslimska traditioner. Om du någonsin har känt dig bortkopplad från dina släktingar kommer den här filmen att sätta dig i en återvändsgränd.

10. Tjernobyl: Krönika av svåra händelser (1986)

Detta är en av de första filmerna som gjordes efter Tjernobylolyckan, vars filmning började den 14 maj 1986, samma dag som President Mikhail Gorbatsjov höll sitt tal. Du kommer att se hur viktiga beslut fattades för att eliminera konsekvenserna av olyckan: byggandet av en sarkofag, injektion av flytande kväve i en brinnande reaktor, evakuering av befolkningen från infekterade områden och andra händelser. I slutet av filmen i juni samma år diagnostiserades alla besättningsmedlemmar med akuta symtom på strålning. Vissa människor blev omedelbart inlagda på sjukhus. Direktör Vladimir Shevchenko dog i mars det följande året.

Ukraina är sårad, men fortfarande inte bruten. Slåss och du kommer att vinna.

ära till Ukraina!

Raketnica Blog