10 Farliga Vulkaner Du Bör Vara Försiktig Med

När du tänker på vulkaner kommer flera beskrivningar att tänka på. Imponerande. Vacker. Farlig. Destruktiv. Du kanske tror att vulkaner som bryter ut ofta borde oroa alla mest, men i själva verket utgör vulkaner som inte har brutit ut i århundraden den största risken, särskilt om de ligger i tätbefolkade områden. Vad är orsaken till detta? När de inte exploderar på länge ökar trycket, så när detta händer är resultaten särskilt förödande. Men oroa dig inte, du kommer att bli bra. Om du naturligtvis inte bor nära vulkaner från den här listan. 

10. Campi Flegrei, Italien

Om du är orolig för vulkanutbrott på apokalyptisk nivå bör Campi Flegrei supervolcano vara högst upp på din lista. Dess bredd är 18 miles, och en del av Den ligger under Neapelbukten, i ett område med en befolkning på 6 miljoner människor, varav 1 miljon bor inuti kratern. Även om det inte har brutit ut sedan 1538, kan du aldrig utesluta möjligheten att det händer igen. Forskare tror att om detta händer kommer kraften att vara 100-1000 gånger större än den förödande utbrottet av Mount St.Helens 1980. 

9. Cotopaxi, Ecuador

Cotopaxi ligger i centrala Cordillera bergskedjan i centrala Ecuador, En av de högsta vulkanerna på planeten och når nästan 20 000 fot, eller cirka sju Burj Khalifs. Tyvärr är det också en av de mest aktiva vulkanerna i landet, efter att ha registrerat 50 utbrott under de senaste 250 åren. Även om dess sista utbrott inträffade 1904, fruktade många att det 2005 kunde hända igen. Med tanke på att den ligger nära ett tätbefolkat område kan varje större utbrott leda till en allvarlig mänsklig katastrof. 

8. Galeras Vulkan, Colombia

Denna stora vulkan ligger nära staden Pasto och har varit aktiv i över en miljon år! Som ett resultat av långvariga hydrotermiska förändringar uppstår ofta jordskred, vilket utgör en fara för människor som bor i området. 1993 dödade ett utbrott 9 personer, varav 6 var forskare som studerade vulkanen. Det fanns också två vulkanutbrott 2010. 

7. Kelud Volcano, Indonesien

Den mest aktiva vulkanen i östra Java, Kelud, är känd för sin extraordinära styrka, frekventa explosioner som dödade tusentals människor. Den starkaste av dessa utbrott inträffade 1914, vilket ledde till dränering av kratersjön, vilket resulterade i dödsfall av 5000 personer som ett resultat av mudslides. En annan stor explosion inträffade 2014, när en stor askkolonn steg över Indiska Oceanen. 

6. Kilauea Volcano, Hawaii

Kilauea beräknas ha bildats för cirka 250 000 år sedan och är den mest aktiva vulkanen av de fem som ligger på Hawaiiöarna. Faktum är att det från 1983 till 2018 utbröt nästan kontinuerligt och orsakade mycket förstörelse. Utsvämningar orsakar också starka jordbävningar, vilket ledde till evakuering av människor. 

5. Mayon Volcano, Filippinerna

För närvarande är Mayon listad som en UNESCO: s världsarvslista, lokalbefolkningen anser att det är heligt på grund av sin plats i antika mytologier, och det är också ett stort turistmål. Naturligtvis är en annan anledning till att det är så anmärkningsvärt på grund av frekvensen av dess utbrott, ibland med dödliga konsekvenser. Ett stort utbrott 1814 resulterade i att mer än 1 200 personer dödades, medan ett utbrott 2018 krävde evakuering av 56 000 personer som bodde i närliggande samhällen.

4. Mount Pinatubo, Filippinerna

Beläget bara 55 miles från huvudstaden Manila, utbröt Mount Pinatubo 1991 efter mer än 600 års inaktivitet. Resultaten var dödliga: mer än 700 personer dog och ytterligare 100 000 lämnades hemlösa. Röken och askan nådde en höjd av nästan 20 miles. Tidigare utbrott var relativt måttliga, vilket gjorde denna katastrof ännu mer överraskande. 

3. Mount St. Helens, Washington

När Mount St. Helens utbröt 1980 förstördes 57 personer, tusentals djur och 200 kvadratkilometer skog till följd av förstörelsen. Utbrottet minskade höjden på bergets topp med nästan 1300 fot. Fyra decennier senare förblir skogsområdet kargt. USA: s geologiska undersökning förväntar sig att ytterligare utbrott inträffar, vilket kan orsaka ännu större förstörelse som kan påverka hela Stillahavsområdet.

2. Mount Vesuvius, Italien

Kommer du ihåg hur Pompeji år 79 e. Kr. förstördes fullständigt? Om så är fallet, då kan du vara en vampyr, och jag skulle gärna intervjua dig. Den kraftfulla utbrottet av Mount Vesuvius är det som förvandlade staden till ruiner. Det här är inte den enda gången denna vulkan har släppt ut sin uppdämda oproportionerlighet av raseri. I själva verket har det våldsamt utbrott åtta gånger under de senaste 17,000-åren, spyr het gas och annan vulkanisk materia i hastigheter som når över 400 miles per timme. Även om dess sista utbrott 1944 var relativt liten, har grannstaden Neapel planer om Vesuvius blir arg igen. 

1. Popocatepetl, Mexiko

Beläget bara 40 miles från Mexico City – den största staden i Nordamerika, Om du behöver påminnas – kommer ett kraftfullt utbrott av denna vulkan att få allvarliga konsekvenser, eftersom lavaaska kommer att förstöra allt i sin väg. När rök dök upp från Popocatepetl för första gången på 1000 år 1994 fanns det många rädslor för att något allvarligt skulle hända. Forskare har sagt att frågan inte är om detta kommer att hända, men när. Just nu finns det verkligen inte ett bra sätt att förutsäga när det kommer att bryta ut, men när det gör det kommer det förmodligen att vara rätt tid att springa så fort du kan. 

Raketnica Blog